Дата и час: Вто Сеп 07, 2010 4:42 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Достатъчно ли ми е осветлението в аквариума?
МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 2:49 pm 
любител акварист

Имам аквариум 110д * 50в * 50ш см

Имам 2 пури SYLVANIA.
Пура 1: Aquqatar 30W Дължина 90см
Пура 2: gro-lux 30W Дължина 90см

Това достатъчно ли е за да мога да си гледам спокойно растения в този аквариум? Или трябва да се сложи още една пура?

Благодаря

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Достатъчно ли ми е осветлението в аквариума?
МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 3:07 pm 
любител акварист

Зависи какви растения искаш да гледаш.
По- прицнип 0.5-0.7 W на литър са достатъчни ако разполагаш и с 30-40lm на литър и си оцелил подходящия спектър.
Аквариума страртиран ли е ?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 3:24 pm 
любител акварист

В четвъртък засадих растения и добавих тор. Обаче нещо оплексах с тора май и започнаха да гния растенията и смених 30% от водата. В петък или събота ще ми е готов и филтъра и смятам че тогава нещата ще се стабилизират по-добре.
Върху листата на засадените растения има кафяви власинки.

Това е положението в аквариума сега

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 6:12 pm 
любител акварист

Прекалил си с торта не ми се вярва причината да е в светлината все пак :)
След време пак пиши да видим ко е станало.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 04, 2010 1:57 am 
любител акварист

Не съм прекалил с тоеа... грешката е че няма CO2 (риби) а съм набичил Аератора .. В събота пускам рибите и се надявам нещата да се стабилизират. Като го стабилизрам ще пусна тема със снимчици :)

Но въпроса е какво да правя със светлината ... 275 литра по 0,6 W = 165 W а аз има мсамо 60W кое не е достатъчно... Чудя се дали да не взема още една 30 ватова gro-lux

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 04, 2010 8:56 pm 
Администратор на форума
Аватар

Ти каква "тор" си добавил? Това за нов аквариум е безсмислено, а и трябва адаптивно време за растенията да се вкоренят и да започнат да дърпат хранителни вещества от грунда. Правилото е тор-СО2 и светлина, всичко в голямо количество и растенията избуяват. Разбира се при няколко месечен аквариум, когаго нещата в него са стабилни!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 04, 2010 8:57 pm 
Администратор на форума
Аватар

А по повод ватовете...зависи, ако растенията тръгват добре, нямаш кафяви петна по аквариума и листата, или образуването на зелен налеп не виждам, защо трябва да буташ нещата!?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 04, 2010 10:39 pm 
Модератор
Аватар

Според мен, най - добре е както си е така, вземи си желаните от тебе растения. Старай се параметрите да са добре на водата и със времето(седмица,две) ще проличи дали е малко светлината, но и параметрите да са добре, защото може заради параметрите да растат, а светлината да е добра т.е вземи си растения, сменяй вода седмично 30%, ако имаш повечко рибки не подавай СО2, първата седмица, две не слагай торове и ще си проличи дали вървят растенията, ако не вървят значи е от осветлението. Или другия вариант е да си вземеш растения, които изискват по - малко светлина и те ще тръгнат добре. Има роголистник, някой друга валиснерия, криптокорина и т.н...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 04, 2010 11:24 pm 
любител акварист

Имам от зелените нишководни по листата. Днес трябваше да ми дойде частта за Tetratec-а, но са е сгрешили и утре ще я пратят с куриер до магазина и може би чак в Неделя сутрин ще пускам рибите и предполагам че анциструсите и Птерогплихтите ще изчистят нещата. Имам една "гадинка" някакъв вид скатче, купих си го за 10 лева, това чисти като лудо стъклата. Миналата година оставих единият аквариум да зеленяса, ауу тая гадинка изчисти предното стъкло за седмица-две. Като стъклото е с размери: 115*50.
И сега чакам да докарат още от тях (ако докарат) да си взема 3-4.

Относно Тора (на Sera: Florena) 5ml. На 20 литра вода.

Ето какъв е резултата седмица по-късно:
В Червено ограждам това което е загинало почти, В тъмно синьо тези които са покарали нови листенца от ккато съм ги взел (една седмица). Това което е в Оранжево, имах 2 вида от него, всички други измряха, останаха само коренчета, само това оцеля. Надявам се че от коренчетата ще изникне нещичко."

Изображение

Изображение

За първи път ми се случва нещо подобно . Но нали хората казват че за всичко си има първи път ...

На времето имах един 100 литров аквариум и в него гледах всевъзможни видове. Имах един зелен филтър. Имах Луминсцентна лампа от тези които са кухни, тераси, обикновенна. И никога не съм следил показатели или нещо друго на водата и всичко си беше на 6. Растенията си вирееха. Даже някъде имам стара снимка с фотоапарат.

Изображение

Такъв филтър не видях повече ... а беше перфектен. Водата беше кристално чиста. ЧИстех го 1 път в седмицата

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 04, 2010 11:32 pm 
Модератор
Аватар

Такъв зелен филтър и аз имам същия, ако не ще е подобен като него, но ми изглежда същия.
Сера Флорена има доста оплаквания от този тор, може да го смениш и да пробваш с други. По форумите съм чел, че не препоръчват на Сера торовете(не съм против сера, даже повече гледам техни работи да купувам, но откъм торовете има доста оплаквания)Може да изпробваш българския тор(българско производство, ако не се лъжа) или да си вземеш ТетраPlantaMin - аз преди такъв използвах и при внимателно ползване имаше добър ефект, но след това лакомството надделя в мен и слагах повече(уж по - бързо да растат растенията и всичко се прецака). Затова ако ще ползваш него 5мл слагах аз 1 път в края на седмицата, след като сменя някаде 20-30% от водата в аквариума(говоря за аквариуми 30,50 и 120 литра)
Българския тор е http://www.aquago.org/ от сайта се поръчва, има за различни аквариуми, трябва да се прочете добре, за стартов аквариум, за напреднал, за такъв с много растителност. Ако предпочетеш да пробваш българския тор по - добре си вземи като за начало за стартов аквариум.

Относно растенията(че ги забравих) това в червено, което си го оградил/а е доказателство за недостатъчно или предостатъчно количество от някои фактори на водата. Според мен е недостатъчно, но нека и другите посъветват, може и да греша.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 04, 2010 11:39 pm 
Администратор на форума
Аватар

Това на първата снимка показва, че сърцевидната криптокорина боледува от "криптокоринова" болест, при която загниват част от листата, заради прясната вода в аквариума. По принцип, когато засаждаш аквариум с повече криптокорина, се взима част от водата от аквариума, в който са били преди това.
Сегашното положение се оправя с търпение и много грижи, докато "преболедуват" болестта си. След това започват лек по лек да се съвземат. И всичко това е понеже си ги поставил в нов аквариум. Ако ги засадиш в стар аквариум добре стабилизиран, още на първата седмица ще започнат да ти изкарват нови листа.
За предишния ти аквариум мога да кажа, че си го стартирал веднъж и с времето си засаждал нови растениям, които се приспособяват при такава среда много по-бързо от сегашния ти аквариум. Останалото е от качеството на водата където живееш. Криптокорините обичат мека и кисела вода. За останалиет растения не мога да ти кажа.

Според мен допускаш основна грешка с добавянето на тор за твоя нов аквариум.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 04, 2010 11:49 pm 
Администратор на форума
Аватар

Bobby написа:
http://www.aquago.org/

Пуснали са си сайта най- накрая! :roll:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 04, 2010 11:56 pm 
Модератор
Аватар

Да на нов аквариум първия месец, два не се слага тор, докато се стабилизира. След това вече при евентуална нужда се слага.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 04, 2010 11:59 pm 
любител акварист

Сигурно е грешка.
Но миналата година когато ми отиде шкафа от Tetretec-а и се наложи да го сменям, отново изпразних аквариума напълно, защото не можеше да се вдигне, то и така едвам се вдига де ...
И тогава ми дадоха някакъв тор за под пясъка и за във водата. Но тогава бях оставил половината стара вода и другата половина прясна вода.
Явно от водата дойде всичко.

Поне си научих урока.
1/2 стара вода, никаква тор първите 3-4 седмици ( и айи се наложи после се добавя на Тетра, не на Sera) и никакъв въздух

Благодаря на всички за помоща и съветите 8)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Юни 05, 2010 12:04 am 
Модератор
Аватар

И аз бях така преди половин - една година. Същите грешки и аз направих и все още чакам всичко да се оправи, но все пак човек се учи от грешките си!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Юни 05, 2010 12:11 am 
Администратор на форума
Аватар

belqta666 написа:
И тогава ми дадоха някакъв тор за под пясъка и за във водата.)

Това не е точно тор, а дънен субстрад за растения, който се смесва с основния.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]